Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Open Menu
Go back

Vad är undernäring och vilka är konsekvenserna?

25/03/2025

Undernäring uppstår när din kropps energi- och näringsbehov inte möts, vilket kan ge allvarliga konsekvenser för hälsan.

Vad är undernäring och vilka är konsekvenserna av det?

Vad är undernäring?

Undernäring uppstår när kroppens behov av energi, protein och näring inte tillgodoses. Ofta beror det på ett otillräckligt matintag eller ett ökat behov av energi på grund av sjukdom. En annan orsak kan vara ätproblem, såsom sväljsvårigheter, eller att förmågan att inta, smälta, ta upp och/eller absorbera mat och näring är försämrad.

Om ditt matintag inte är tillräckligt för att tillgodose din kropps behov, behöver kroppen använda sina egna muskel- och fettreserver för att få tillräckligt med energi. Detta resulterar i en gradvis minskning av både fettfri kroppsmassa och kroppsfett, vilket leder till viktnedgång och minskad muskelmassa. På sikt kan detta leda till undernäring. Undernäring utvecklas ofta tyst och blir först märkbar till följd av de komplikationer som undernäringen orsakar.

Vad är undernäring?

 

Vilka är konsekvenserna av undernäring?

Undernäring kan ge allvarliga konsekvenser för hälsan och påverkar kroppen på flera olika sätt. Förutom att leda till viktnedgång och minskad muskelmassa, resulterar ofta undernäring i minskad muskelstyrka, kraftlöshet, försämrad fysisk förmåga och en ökad risk för fall och frakturer. Kroppen blir skörare och det är vanligt att känna sig tröttare och uppleva en känsla av svaghet. Immunförsvaret blir också mer sårbart för infektioner, och man får en försämrad sårläkning.

Vilka är konsekvenserna av undernäring?

Referenser:

  • Socialstyrelsen. Att förebygga och behandla undernäring i hälso- och sjukvård; 2023. Artikelnr: 2023-3-8440.
  • Vårdhandboken. Nutrition - Översikt [webbsida]. Senast ändrad: 2023-12-11 https://www.vardhandboken.se/vard-och-behandling/nutrition/nutrition/oversikt/
  • Volkert D et al. Managing of malnutrition in older patients – Current approaches, evidence and open questions. J. Clinl. Med. 2019;8:974.
  • Volkert D et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clin Nutr. 2019 Feb;38(1):10-47.

Senast uppdaterad: april 2025

Gå upp

Registrera dig och få en bok med träningsövningar!